Arhiepiscopia Craiovei - Mitropolia Olteniei Contul meu  Continut Carucior  Confirmare comanda  
  Top » Catalog » Carte » Perioada comunista » AC0995 Contul meu  |  Continut Carucior  |  Confirmare comanda   
Categorii
Editura
Noutati! mai mult

Misiunea Bisericii Ortodoxe în contextul actual
26.00RON
Cautare rapida
 
Cateva cuvinte pentru a gasii produsul cautat!
Cautare avansata
Informatii
Cum cumpar
Livrari si returnari
Conditii de utilizare
Contacteaza-ne!
Cartea episcopilor cruciati
[AC0995]
30.00RON

Autor: Corneliu Leu
An aparitie: 2005

Lucrarea de fata vorbeste despre martiriul celor din familia autorului: Episcopul Grigorie Leu al Argesului si al Husilor si fiul acestuia, Arhiepiscopul Victor-Vasile Leu care a fost la un moment dat intaistatatorul ortodox al emigratiei romane.
Lucrarea contine materiale obtinute din arhivele securitatii in anii 1995 – 1996, precum si alte documente, marturii, extrase de presa, hrisoave de familie, etc.
Grigorie Leu, arhiereul vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, episcop la Curtea de Arges si Husi, s-a impotrivit din toata fiinta sa politicii de distrugere pusa la cale de sovietici si aliatii lor, motiv pentru care a fost martirizat la 1 martie 1949 prin otravire.
A stat de vorba chiar cu Petru Groza si fara sa se teama a atacat toate hotararile statutare ale noului decret de functionare a BOR. De asemenea episcopul Grigorie s-a opus si subordonarii Bisericii diasporei romane Patriarhiei moscovite, impotriva trecerii prea timpurii a clerului la pensie, impotriva anexarii Basarabiei de rusi. Indata dupa masa protocolara, i s-a facut rau si a inteles ca a fost otravit.
Prin alegerea lui Victor Leu ca episcop in Occident, a luat fiinta Episopia Ortodoxa Romana Autonoma din Europa Apuseana. Din acest moment incepe o activitate fructuoasa, episcopul Leu infiintand mai multe parohii ortodoxe romanesti in exil si incercand sa coaguleze exilul. Participa la Conferinta episcopilor ortodocsi refugiati, il viziteaza in Elvetia peRegele Mihai, iar Regina Ana i se spovedeste. La Londra este intampinat de toti romanii de la BBC, printre care se afla si Ion Ratiu. Este primit oficial la Ministerul de Externe si de catre arhiepiscopul Londrei.
Considerat dusman de moarte al regimului comunist din Romania, dar si al Moscovei, episcopul Vasile Leu este rapit, pe 16 august 1952, din Viena, dupa ce i s-a facut o injectie. Dupa doua zile, se trezeste in arestul trupelor sovietice, barbierit si cu parul vopsit! Este dus la Moscova si intemnitat la Liublianka. Este anchetat, timp de sapte luni, sub acuzatia ca se afla in slujba serviciilor secrete americane si engleze. Este transferat la Bucuresti, unde este condamnat la moarte pentru -crima de tradare de patrie-. Refuza sa fie gratiat sau sa delege vreo persoana care sa faca o astfel de cerere in numele sau: „Imi dau seama ca urmariti sa aflati amestecul meu in serviciul englez de informatii. Eu am spus si repet ca nu am facut spionaj pentru nimeni. Sunt un adversar al acestui regim din Romania, care a transformat tara intr-o inchisoare. Am dus aceasta activitate pentru ca regimul comunist este o camasa de forta pe sufletul si fiintaneamului romanesc. Singura sentinta care m-ar onora pe mine si tribunalul ar fi condamnarea mea la moarte“, a declarat Episcopul Victor-Vasile Leu la sedinta publica a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti din 16 noiembrie 1954. Iar in declaratiile date le spunea: -Consider comunismul ca dusman principal al crestinismului-. Este eliberat in 1964, trecand la Domnul in 1978.
ISBN: 973-9025-25-0

Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru in Thursday 15 July, 2010.
Clientii care au achizitionat acest produs au mai cumparat si urmatoarele;

Predici

Semnul Crucii. Gest, taină, istoric

Dumnezeu si savantii

Cartea fetelor

Cartea baietilor

Minunea
Carucior de cumparaturi mai mult
0 produse
Informatii Producator
Alte produse
Notificari mai mult
NotificariNotifica-ma despre actualizari la produsul Cartea episcopilor cruciati
Spune unui prieten
 
Spune cuiva depre acest produs.
 
Copyright © 2019 Arhiepiscopia Craiovei - Mitropolia Olteniei
Powered by MCS8WEB
         
Cum cumpar Livrari si returnari Conditii de utilizare ANPC
Ziarul Lumina